REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık sürecinde; öğrenciler her konuda  koşulsuz kabul edilerek, dinlenir. Öğrencilerin ve velilerin, gizlilik ilkesi çerçevesinde güven ve kişilik haklarına saygı gösterilerek danışılan her konuda rehberlik edilir.

19.10.2023 131

 

REHBERLİK SERVİSİ TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR

GÖRÜŞMELER

1-Öğrenci Bireysel Görüşmeleri ,öğrencilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda Rehberlik ve  Psikolojik Danışmanlık Servisi’ne başvurmaları yoluyla,

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi’ne velilerin ve öğretmenlerin başvurmaları yoluyla,

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi  tarafından uygulanan envanter, test vb. uygulamaların değerlendirilmesi yoluyla başlatılır.

2-Grup görüşmeleri; okula yeni gelen öğrenciler için oryantasyon sağlamaya yönelik, ders başarısı düşük öğrencilerle yapılan verimli ders çalışma ile ilgili, sınav kaygısı olan öğrencilerle sınav kaygısı ile baş etme konusunda grup görüşmeleri, uyum sorunu yaşayan öğrencilerle yapılan grup görüşmeleri, benzer sorunlar yaşayan öğrencilerle bir araya gelerek gerçekleştirilen grup rehberliği çalışmaları, sınıf içi arkadaşların birbirleriyle yaşadığı problemlerin çözümü konusunda grup görüşmeleri olarak yapılmaktadır.

                                    ÖĞRENCİ TANIMA VE UYUM ÇALIŞMALARI


Öğrencilerin kişilik özellikleri, psiko-sosyal gelişimleri, yetenek ilgi alanları ve akademik gelişimleri dikkate alınarak gerçekleştirilen çalışmalardır. Öğrenciler;  okulu, bölümleri,  sunulan olanakları, yöneticileri ve öğretmenlerini tanır. Okulda uyulması gereken kuralları öğrenir. Yıl içinde, çeşitli gözlem ve teknikler kullanılarak öğrencilerin kendileri ile ilgili farkındalık kazanmaları sağlanır. Öğrencilerin kendilerini tanımaları ve geliştirmeleri yönünde destekleyici çalışmalara yer verilir.

Veli Görüşmeleri

Rehberlik psikolojik danışmanlık servisi aynı zamanda velilere de yönelik çalışmalar yürütmektedir. Okulumuzda velilerimizle bireysel görüşmeler ve eğitim etkinlikleriyle bir araya gelinir. Veli ile yapılan görüşmeler, velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ya da Rehberlik Servisi’nin gerek gördüğü durumlarda gerçekleştirilir.

Öğretmen Görüşmeleri

Rehberlik Servisi, öğretmenlerle toplantılar yaparak sınıfta karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları hakkında görüşmeler yapmaktadır. Öğrenci odaklı toplantılar yapılarak tüm öğrenciler hakkında ayrıntılı bir şekilde konuşulup değerlendirmeler yapılmaktadır. 

Seminerler

Seminerlerimiz katılımcılarda farkındalık oluşturmak, kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleşmektedir.  Bu amaç doğrultusunda yıl içerisinde öğrencilere ve/veya velilere yönelik olarak çeşitli seminerler düzenlenmektedir. Seminerler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi ya da konu ile ilgili uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir.

Velilere Yönelik Seminer Çalışmaları

Velilerle yapılan seminer çalışmalarının amacı öğrencilerin içinde bulunduğu gelişim dönemini göz önünde bulundurarak öğrencileri anlama konusunda velilerimize farklı bakış açıları kazandırmaktır.